Faalangst


Letterlijk betekent faalangst: de angst om te falen. Op zich is ieder mens bang om te falen; dat is helemaal niet zo erg. Vaak is het juist een motiverende factor. Maar sommige mensen zijn zó bang om het niet goed te doen, dat ze zichzelf blokkeren in plaats van motiveren. Er komt niet uit wat er gezien de mogelijkheden inzit.

 

Er zijn twee soorten angst: angst als toestand en angst als karaktereigenschap. Faalangst voor het rijexamen is een voorbeeld van angst als toestand. U bent voor het rijexamen extreem (ongezond) zenuwachtig, terwijl u in heel veel andere situaties helemaal geen last hebt van angst. Als u last hebt van faalangst voor het rijexamen zakt u vaak keer op keer voor het rijexamen. Terwijl u in ontspannen lessituaties een prima bestuurder bent. Zonde, natuurlijk.


Een andere vorm van angst is angst als karaktereigenschap. In dat geval is er sprake van angst als persoonlijkheidsstoornis, die op veel momenten van de dag voor problemen zorgt.

 

Gediplomeerde instructrices

Onze instructrices zijn gespecialiseerd in het omgaan met leerlingen die last hebben van faalangst. Deze specialisten kijken naar de bron van die angst en zullen samen met jouw proberen om je zoveel vertrouwen te geven in je eigen rijden, dat je zenuwen tijdens je examen zoveel mogelijk zijn gereduceerd. Het belangrijkste om te weten is dat fouten maken tijdens je lessen of zelfs op je examen helemaal niet erg is. Iedereen maakt fouten. Zelfs de beste chauffeurs maken nog dagelijks fouten. Niemand verwacht van je dat je in één keer alles goed doet. Tijdens je opleiding zal onze instructeur je hier ook keer op keer op wijzen.

Het CBR

Het CBR heeft nu, na een succesvolle proefperiode, een speciaal faalangstexamen, waarbij de faalangstige kandidaat examen aflegt bij een speciaal daarvoor getrainde examinator. Het examen is niet makkelijker, maar je krijgt wel meer ruimte om aan je spanning te werken. Dit examen duurt dan ook langer en is dus ook duurder dan het reguliere examen. Voor uitgebreide informatie over dit examen, kun je terecht op de website van het CBR.

Zowel mensen met als zonder rijbewijs kunnen terecht bij Only for Ladies.

Geconfronteerd worden met angst is niet altijd makkelijk. Er wordt dan ook zeker een beroep gedaan op uw moed en doorzettingsvermogen. Wij stellen u zoveel mogelijk op uw gemak en helpen u uw zelfredzaamheid weer terug te vinden.

Stapsgewijs komt u op andere positieve gedachten over u zelf, uw eigen kunnen en over uw medeweggebruikers.

Overwin uw rijangst en durf het stuur weer vol zelfvertrouwen in handen te nemen!

Meer weten?

Heb je een vraag over de rij-opleiding faalangst? Of wil je meer weten over onze rijschool? Neem gerust contact op met ons via onderstaand formulier. Wij staan je altijd graag te woord en geven vrijblijvend advies op al je vragen.